ابعاد یونولیت سقفی در زمان خرید این محصول باید مورد توجه قرار بگیرد تا با اطمینان از استاندارد بودن مشخصات به خرید این محصول اقدام نمود.
اجرای سقف ساختمان ها با استفاده از یونولیت سقفی نسبت به دیگر مصالح دارای مزایای بی شماری است که از جمله مهمترین آنها می توان به کاهش هزینه ها، افزایش مقاومت و صرفه جویی در مصالح ساختمانی اشاره نمود. ساختمان هایی که با فوم سقفی احداث می شوند، قطعاً دارای وزن پایین تری هستند و این سبکی موجب ایمنی بیشتر سازه می شود.
روش تولید بلوک های پلاستوفوم سقفی
ابعاد یونولیت سقفی در کارخانه بر اساس استانداردها مشخص می شود. روش تولید بدین صورت است که نخست مواد اولیه فوم سقفی را داخل دستگاهی تحت عنوان اکسپندر می ریزند و سپس از بخار آب و مواد افزودنی کف زاد برای افزایش حجم آن استفاده می کنند. زمانیکه حجم این ذرات به بیشترین میزان برسد و حجیم سازی به پایان رسید، ترکیب را استراحت می دهند و بعد از رسیدن ترکیب به یک حالت ایده آل، قالب گیری آن را انجام می دهند. در پروسه قالب گیری به اعمال فشار و بخار مجدد نیاز است. در نهایت فومی حاصل می شود که به طور تقریبی دارای 90 درصد هوا و 10 درصد پلاستیک می باشد.
اندازه و ابعاد یونولیت سقفی
فوم سقفی در چندین نوع تولید می شود که اندازه هر یک از آنها، کمی با دیگری متفاوت است. ابعاد متداول شامل موارد زیر است:
- پلاستوفوم تیرچه فندوله یا بتنی در طول 200 سانتی متر، عرض 50 سانتی متر و ضخامت 20 یا 25 سانتی متر
- پلاستوفوم حفره دار در طول 110 سانتی متر، عرض 50 سانتی متر و ضخامت 25 سانتی متر
- پلاستوفوم تیرچه کرومیت در طول 100 سانت یا 200 سانت، عرض 65 سانت و عمیق 20 یا 25 سانتی متر.
- پلاستوفوم تیرچه پیش تنیده در طول 200 سانت، عرض 50 سانت و ارتفاع دقیق 15 سانتی متر.
محاسبه چگالی فوم سقفی
علاوه بر ابعاد یونولیت سقفی باید به چگالی که به صورت مشخص، نسبت جرم به حجم است توجه نمود و سپس فوم سقفی مناسب برای ساخت و ساز موردنظر را خریداری کرد. چگالی پلاستوفوم به صورت وزن یونولیت در یک متر مربع از حجم مشخص آن تعریف می شود. درنظر داشته باشید که اگر یک ورق پلاستوفوم در ابعاد یک متر در یک متر در نیم متر باشد و وزن آن سه کیلوگرم باشد در چنین شرایطی چگالی آن که حاصل تقسیم عدد 3 بر 0.5 می باشد، معادل با عدد 6 می باشد.
دانسیته با حرف P نمایش داده می شود. لذا دانسیته ورق پلاستوفوم مذکور به صورت P6 نمایش داده می شود. دانسیته ای که برای فوم های سقفی معمولاً درنظر گرفته می شود شامل دانسیته 7، دانسیته 8، دانسیته 10 و دانسیته 12 می باشد. سازندگان و مهندسان باید اولویت خود را انتخاب فوم های سقفی با بیشترین دانسیته بگذارند. زیرا چنین فوم سقفی می تواند به سقف سازه های آنها، استحکام و دوام بیشتری ببخشد.
مقاومت در برابر حریق
ابعاد یونولیت سقفی معمولاً به صورت ثابت و استاندارد از سوی تولیدکنندگان مختلف درنظر گرفته می شود. تولیدکنندگان انواع یونولیت ساختمانی را به دو صورت اشتعال زا و غیر قابل اشتعال یا کندسوز و بسوز تولید می کنند. خریداران باید بدانند که بهترین یونولیت سقفی برای ساختمان سازی، نوع کندسوز یا غیر قابل اشتعال می باشد. به طور کلی مقاومت فوم سقفی در برابر آتش کم است اما زمانیکه فوم سقفی از نوع غیر قابل اشتعال یا کندسوز باشد، مقاومت بیشتری را از خود نشان می دهد و در صورت وقوع آتش سوزی مانع از گسترش سریع آتش می شود. در واقع فوم های سقفی، مدت زمان دیرتری شروع به سوختن می کنند.